Travelmate er et lokalt reisebyrå med kontorer vest og nord for Bergen og nå inviterer vi alle 10. klassinger til å komme «hjem» til oss på en tur som vil gi masse viktig læring, aktive dager og flotte opplevelser. Vi mener rett og slett denne turen er utgangspunktet for de beste skoleturene til Bergen og omegn for 10. klassinger som vil besøke minnesteder for 2. verdenskrig og holocaust!

Mesteparten av undervisningen om krigshistorien, menneskerettigheter og holocaust er det de flinke folkene hos Museum Vests ulike museer som har ansvaret for. Alle som reiser på våre turer kan derfor være trygge på at en får de flinkeste folkene til å undervise elevene! Med besøk på minnesteder for 2. verdenskrig og undervisning om holocaust og menneskerettigheter er disse turene selvsagt innenfor kravene Utdanningsdirektoratet setter for støtte til slike skoleturer.

Som alle andre turer inkluderer vi busstransport fra hjemsted til Bergen så sant det er mulig å få til på en dag innenfor reglene for sjåførenes kjøre- og hviletid. Vi skisserer også prisene på noen enklere alternativer under. Her er rammen for turen vi er så stolte over:

Dag 1

Dere kjører hjemmefra på en tid som gjør at dere rekker fram til flotte Panorama hotel & resort i Øygarden utpå ettermiddagen eller kvelden. Det er bademuligheter rett ved om sesongen tillater bading, utendørs boblebad på hotellet mm så dere vil hygge dere uansett sesong og vær. Bor dere ikke så mange timer unna kan vi selvsagt legge inn program i Bergen på veien.
Om dere vil bo andre steder i eller nær Bergen fikser vi det til minst like gode priser.

Dag 2

Vi tror at skoleelever og andre liker å være i aktivitet og at det bidrar til god læring. Dagen starter med en introduksjon på Nordsjøfartmuseet i Telavåg, bygda som ble utbombet av tyskerne på grunn av sin sentrale plass i båttrafikken til Shetland. Gjennom oppgaver dykker elevene gruppevis ned i ulike temaer og dette presenterer de for hverandre i form av drama, dikt, «dagboknotater», brev eller det gruppene vil. Etter en lett lunsj på museet går turen videre til Sotra Villmarksenter og «Russarcampen» der totalt et par tusen russiske krigsfanger bodde mens de jobbet som slaver med å bygge Fjell Festning. Gjennom lek, konkurranser og fellesskapsopplevelser ute lærer elevene om plassen de er på og menneskene som bodde her. Etter en matbit går alle sammen opp russerstien til Fjell Festning mens en løser oppgaver.
Fjell Festning er en av de største festningsverkene som ble bygget under 2. verdenskrig og her blir dere tatt med ned i ganger i fjellet og rundt i den enorme konstruksjonen mens flinke guider forteller. En opplevelse en ikke glemmer!
Godt utpå ettermiddagen kjører dere tilbake til hotellet og en god middag der. Hotellets fasiliteter og nærområder kan selvsagt benyttes.

Dag 3

Etter en god frokost kjører dere til Bergen og Espeland Fangeleir der tusenvis av nordmenn satt fanget i løpet av krigsårene, blant annet mange fra Telavåg. I den godt bevarte leiren får møter dere historien til noen av krigsfangene.
Dere kan også legge inn samlinger om menneskerettigheter hos Raftostiftelsen eller besøke Gestapomuseet i Bergen denne dagen om dere ønsker det og tiden tillater det.
Kjøreturen fra Bergen til Matre i Masfjorden tar knappe halvannen time og der stopper dere på Bjørn West museet for å få en introduksjon til det dere skal oppleve denne og neste dag. Bjørn West var en geriljagruppe som ble bygget opp bak fiendens linjer og holdt til oppi Matrefjellene og Stølsheimen. Hovedkvarteret var på Stordalen Fjellstove og etter besøket på museet kjører dere nettopp til denne trivelige og fine plassen, sjekker inn og får en god middag på kvelden.

Dag 4

Denne dagen brukes til å gå i Bjørn West-soldatenes fotspor, høre historiene om soldatenes og bygdefolkets motstandskamp og lære om hvorfor de alle var villige til å ofre livet for friheten. Vi tilpasser turene til vær og føreforhold men dere får uansett se og oppleve stedene der noen av de siste kampene var på norsk jord. En av turene tar dere til det som var skuddlinjen i det aller siste slaget i Norge under den 2. verdenskrig. Stordalen er et flott friluftsområde så vi legger gjerne til rette for gode opplevelser for alle der! Frokost, smørelunsj og middag på fjellstuen.

Dag 5

En lærerik uke er slutt og etter frokost tar bussen dere hjemover. Om dere ikke har så langt å reise og dere passerer Bergen på veien er det selvsagt ikke noe problem å legge inn program i Bergen denne dagen.

Denne turen kan også kuttes ned en dag om dere ønsker det.

Priseksempler per person når minst 45 reiser sammen:
5 dager som beskrevet over: 4.990,- (4.520,- uten transport til og fra Bergen)
4 dager med alt programmet som beskrevet over pakket litt tettere: 4.150,- (3.890,- uten transport til og fra Bergen).
4 dager med et litt enklere program, færre måltider og budsjetthotell i Bergen sentrum: fra 3.120,- (2.770,- uten transporten til og fra Bergen).